Megvalósítás

Ötleteltünk, gyűjtögettünk, terveztünk és elérkezett a pillanat, amikor kinyomtattuk az első játékelemet. 

Mi volt az első elem? Természetes a pálya puzzle-darabkái. 


Nyomtattunk sokat, sokáig.
Néha nagyon nehéz volt kivárni, hogy végre elkészüljön a nyomtatás.
Végre elkészült, vége volt a nyomtatásnak. Gyorsan vegyük ki, tapogassuk meg, de nem, még mindig nem, tovább kell várni. Kicsit hűljön a nyomat, hogy könnyebb legyen lefeszegetni a tálcáról.


Nyomtatás közben is formálódott a társasjátékunk. 

Abban biztosak voltunk, hogy dobókockák kellenek, hiszen dobálózni szeretünk. Hagyományos legyen vagy speciális?
Legyen speciális, hiszen mi is azok vagyunk. 

Volt már 3 darab saját tervezésű dobókockánk, amihez természetesen akartunk saját dobókocka-pályát is. Újra nézelődtünk, keresgéltünk, és végül rátaláltunk a tökéletesre. Kinyomtattuk, összeállítottuk, lefestettük és már kész is volt a Festetics dobókockatorony. 


Nyomtatás után, még a festést megelőzően, el kell távolítani a tárgyakról a tökéletes nyomtatást segítő  raft-ot (tapadást segítő alátétet) és support-ot (támaszt). Ez időnként kemény munka volt, mellyel igyekeztünk férfi pedagóguskollégákat megbízni. Miután letördelte, levágta a felesleges részeket, körömreszelővel egyengettük el a felületet.


A kinyomtatott elemeket akrilfestékkel kezdtük el festeni,
de sajnos azonban néhány szín nem száradt meg rendesen,
ragadós maradt.
Más alternatívák keresése közben kipróbáltunk egy kézenfekvő ötletet, a körömlakkot. Nagyon jó bevált, könnyű volt felvinni, gyorsan száradt, a végeredmény nem ragad és szép fényes.
Speciális körömlakkokat és más körömdíszítő technikákat használtunk a vitorlák díszítéséhez.

Időnként nem csak  a tárgy, hanem az asztal, vagy éppen mi is színesek lettünk. A kinyomtatott játékelemek festését az általános iskolások vállalták. Legfőképpen a 4. és 5. osztályos tanulók jeleskedtek a festésben.

Nyomtatás során több problémával is találkoztunk. 

Volt, hogy nem ragadt le rendesen a tálcára a nyomat és nyomtatás közben elmozdult a tárgy. 
Előfordult, hogy rendesen nyomtatott a mi kis csodamasinánk, látszólag minden rendben volt, egyszer csak leállt, kiírta, hogy vége a nyomtatásnak, a modell meg félbemaradt.
Olyan is előfordult, hogy megterveztünk egy dobókockát, a tervezőprogramban fantasztikusan nézett ki, de sajnos kinyomtatva már nem ez volt a helyzet.

A társasjáték 2 darab 35 cm x 19 cm x 12 cm méretű dobozban kényelmesen tárolható. Az apróbb alkotóelemeket egy kisebb dobozba raktuk, hogy könnyebb legyen megtalálni őket. 

A dobozokat többek között a letördelt és megfestett raft-okkal díszítettük.